Teksteavdelingens far slutter

- Da jeg begynte i teksteavdelingen på 1970-tallet var det vanskelig å få forståelse over at programmer med norsk tale burde tekstes. Mange programprodusenter mente at tekstingen ville ødelegge den kunstneriske kvaliteten på programmene. De første årene tekstet vi bare 2 - 3 programmer ukentlig. I dag er situasjonen heldigvis helt forandret, konstaterer Nikolai Nelvik, sjef for NRKs teksteavdeling som fra 1. januar er blitt pensjonist.

- I dag kommer produsentene uoppfordret med programmene og ber om at de blir tekstet og NRK har teksting av norskproduserte programmer som en prioritert oppgave. Det er ikke bare døve og tunghørte som har nytte av tekstingen, men også mange innvandrere støtter seg til teksten når de er usikre på de talespråklige dialektene som brukes i programmene.

Nikolai Nelvik fremholdt også at den direktetekstingen som skjer på Dagsrevyen vil bli bedre allerede før sommeren på grunn av nytt teknisk utstyr.

Reidun Marthol har overtatt som leder av teksteavdelingen og med seg på veien har hun fått konkrete ønsker fra NDF. På veien mot at alle programmer skal tekstes, ønsker NDF at første skritt bør være teksting av nyhetssendingen kl 23, alle intervjuer etter sportssendingene må tekstes og værmeldingen må enkelt kunne tekstes. Men som sagt: Målet er at alle programmene fra "frokost-tv" til sendeslutt om natten blir tekstet.

På møte mellom NDF og NRKs teksteavdeling fikk Nikolai Nelvik varme takkens ord for sin innsats, og Reidun Marthol forsikret av at hun er opptatt av å fortsette den løpende kontakten og dialogen med NRK.