Oppstyr rundt teatersjef-stillingen hos Teater Manu


Tekst til video:

Hei.

I forbindelse med teatersjef-stillingen hos Teater Manu – har de offentliggjort hvem som er ansatt hos dem. Det er en hørende dame som ble ansatt. På vegne av Norges Døveforbund må jeg nevne at vi har ingenting med saken å gjøre. Vi kan ikke blande oss inn i ansettelsesprosessen hos Teater Manu.

Vi har lagt merke til stort engasjement på sosiale medier om ansettelsen. Mange har forskjellige og sterke meninger og synspunkter om ansettelsen av en hørende dame som teatersjef. Vi har også sett denne responsen tidligere – når noe tilsvarende skjedde på en annen arbeidsplass.

Norges Døveforbund har lagt merke til stillingsannonsen til Teater Manu; der sto det blant annet at det er viktig at vedkommende har forståelse for tegnspråk, kultur og alt som er viktig for døvesamfunnet. Vi opplever at det blir ofte oversett i prosessen, og en annen utenfor døvesamfunnet blir ansatt. Det er ikke i tråd med hva som står i annonsen. Hva skjedde egentlig?

På Facebook er det en gruppe som kalles «Stopp Audisme!» – en person har lagt til en kommentar som fikk oss fra Norges Døveforbund til å tenke litt på vår policy og holdninger rundt ansettelse hos oss. Vi ønsker å takke vedkommende som fikk oss til å jobbe aktivt med denne saken.

For cirka 4 år siden skjedde det en alvorlig sak hos Signo i forbindelse med audisme, og etter det har det vært ganske stille. Det har vært mangel på oppfølgning. Vi merker at det finnes audisme der fortsatt. Vi kan ikke la det fortsette, vi må gjøre det bedre fremover.

Norges Døveforbund er i god gang med å lage ny policy som blir klar om noen ukers tid. Vi håper at våre stiftelser, og andre institutter, bedrifter og selskap vil følge samme policy. Vi deler dokumentet når den er klar.

Takk.