Arv

Å snakke om hva som skjer etter din bortgang er ofte vanskelig. Derfor har vi samlet nyttig informasjon om arv og testamente på denne siden.

Å skrive testamente handler ikke om hvor rik man er, eller hvor mange ting man har. Det handler om å gjøre det enkelt for de etterlatte å vite hva som er din siste vilje. Dette reduserer konflikt og du kan gi noe til en hjertesak som har betydd mye for deg.

Å gi til en hjertesak

Å ha muligheten for å gi en gave eller deler av arven er en fin måte å bli husket. Og det er en mulighet til å gi en takk tilbake. Vi i Norges Døveforbund vet at vi har mange medlemmer som setter pris på det viktige arbeidet vi gjør for døve, hørselshemmede og tegnspråkbrukere i Norge.

Vi jobber for medlemmene våre der de bor gjennom våre lokale foreninger, og vi jobber på nasjonalt nivå gjennom politisk påvirkning og å løfte tegnspråk til de som bestemmer i landet vårt.

Du trenger ikke å sette av en stor del av arven til en hjertesak

For Norges Døveforbund kan f.eks 10 % etter salg av en leilighet eller et hus bety mye for vår drift og vårt arbeid for døves rettigheter. Da går fremdeles 90 % av en eventuell fortjeneste til ektefeller og barn. Det viktigste er at dette gjøres på en ryddig måte slik at man unngår konflikter og at man fortsatt får oppfylt sin siste vilje.

Til deg som ønsker å skrive testamente

For å være gyldig må testamentet følge noen regler:

  • Testamentet må være skriftlig.
  • Det må beskrives hvem som skal arve og hvor mye de skal arve.
  • Å skrive testamente skal være frivillig og gjengi din frie vilje.
  • Du kan ikke skrive testamente om du er påvirket av medisiner, beruset eller i psykisk ubalanse.
  • Testamentet bør ha en dato for når det er skrevet.
  • To vitner må underskrive på at din underskrift er riktig. De må være over 18 år, myndige og de kan ikke arve noe selv.
  • Om du skriver et nytt testamente må du skrive at det gamle ikke er gyldig lenger.

Å gi en gave etter sin bortgang

Om man ønsker å støtte en god sak er det kanskje lettere å donere en del av arven enn å gi penger når man ikke har penger å gi bort. Etter bortgang er det kanskje gjenstander, eiendom eller eiendeler som skal fordeles, og da har man mulighet til å støtte en sak som har betydd mye og som kan bety mye for generasjonene etter deg.

En god måte å bli husket på

Testamentariske gaver er en god måte å bli husket på. Det samme gjelder gaver og donasjoner fra venner og familie i forbindelse med en bortgang.

Vi i Norges Døveforbund jobber hardt for at alle midler vi tar i mot skal brukes for døve og hørselshemmedes rettigheter og for at tegnspråk skal være tilgjengelig for alle i alle livsfaser.

Ønsker du å støtte Norges Døveforbund?

Å sette av en del av arven til Norges Døveforbund blir satt stor pris på. Men du kan også være med og støtte oss på andre måter.