Blodbanken har kommet med en ny uttalelse om døve som blodgivere

I flere år har døve kjempet for å bli blodgivere. I 2019 konkluderte Diskrimineringsnemnda at det ikke er diskriminerende. «Et gufs fra fortida», sa Petter Noddeland.

Blodbanken har nektet å gi blod på grunn av kommunikasjonsutfordringer når tegnspråktolk er til stede. Norges Døveforbund slår fast at det er ikke riktig. Blodbanken har i ettertid startet et pilotprosjekt.

Tekst til video:

Tidligere har Blodbanken nektet døve å gi blod, med begrunnelsen at det kan oppstå kommunikasjonsutfordringer selv når en tegnspråktolk er tilstede. Dette var Norges Døveforbund uenig i. Som et resultat har Blodbanken nå startet et pilotprosjekt hvor døve får gi blod. I går uttalte de at en gruppe døve kan gi blod, mens en annen gruppe ikke får lov.

Gruppene deles basert på følgende påstand:

«Medfødt/genetisk hørselshemming, for eksempel på grunn av oksygenmangel ved fødsel eller sykdom/infeksjon under svangerskap, kan vanligvis godkjennes. Ved del av syndrom/multihandikap må vi gjøre en helhetsvurdering. Ved hørselshemming som har oppstått senere eller som forverrer seg, vil vi vurdere årsaken til hørselstapet.»

Klikk her for å lese resten av uttalelsen her.

Denne begrunnelsen kan være basert på en gammeldags fordom, noe Norges Døveforbund er sterkt uenig i. Norges Døveforbund har blitt kontaktet av NRK om saken og har kommentert dette.

(Norges Døveforbund deler saken fra NRK når den er publisert)

Nyhetssak fra 2019

Døve nektes å gi blod: – Ikke diskriminering, fastslår nemnd

Les artikkelen fra NRK her